Wij bezitten de Havanezer sinds 1991 en sinds 1993 mogen wij ons fokker noemen van dit prachtige ras. Tevens zijn wij lid van de Havanezerclub, de HCN, en wij mogen ons via deze vereniging ook clubfokker noemen. De voordelen van een erkend lid van de HCN is dat wij het HCN certificaat mee mogen geven aan onze pups zodra zij naar hun nieuwe huisje mogen.
In 2016 is er bij Britt een zeldzame spierziekt PLS geconstateerd. Hierdoor is haar spraak aangetast. Maar haar passie voor de Havanezer is daardoor niet veranderd en gaat ze nog steeds met veel plezier verder met haar hobby, de Havanezer. Meer info hierover kunt u lezen op de tab Ziekte.
De Havanezer is een van de zeldzaamste gezelschapshonden, welke door zijn uitstraling en zijn ondeugende donkere ogen menig hart zal stelen.
Over de oorsprong van de Havanezer verschilt men nogal van mening. Zo zou de Havanezer afstammen van de Italiaanse Bolognezer en een kleine Zuid-Amerikaanse poedel. Een volgende meent dat de Havanezer afstamt van de Maltezer. Waar de voorouders van de Havanezer vandaan komt blijft voorlopig nog slechts een vraag, wat wel vast staat is dat het spoor naar de vourouders van de huidige Havanezer terug leidt naar Cuba. De Havanezer maakt deel uit van de Bichon groep.
Deze bestaat uit:
Ze zijn zeer intelligent, leergierig en gemakkelijk gehoorzaamheid bij te brengen. Het is een klein ras zonder valsheid, ze zijn moedig (niet gauw bang) en waaks, maar ze zijn niet kefferig. De Havanezer is zeer gesteld op mensen (een allemansvriend) en zeer kindvriendelijk, het zijn ook uitstekende zwemmers. De Havanezer heeft een speels karakter, als ze aandacht willen vragen ze dan ook wel om (bijv. door op hun achterpoten te gaan staan).
De Havanezer verhaart niet en hun vacht is goed te onderhouden; 1 á 2 keer in de week kammen is over het algemeen voldoende om de vacht klitvrij te houden. De vacht kan variëren van licht golvend tot krullend haar en hoeft niet te worden geknipt.
De kleur varieert van wit (welke zeldzaam is), crème, champagne, blue, zilver, Havanabruin en zwart. Daarnaast zijn alle variaties en combinaties ook mogelijk.
De ogen zijn zwart, met een lieve ietwat ondeugende uitdrukking, de neus is noch stomp noch spits, een zwarte neus is gewenst, hun lichaam moet iets langer dan hoog zijn en de ribben dien goed te gewelfd.
De F.C.I. (Fédération Cynoligique Internationale) standaard meet een schouderhoogte van 21 á 23 tot 27 á 29 cm hoog.
Wie een Havanezer aanschaft krijgt niet alleen een hondje die menig hart zal stelen, maar ook een voor Europa zeldzaam ras.
Wie na het lezen van het bovenstaande geïnteresseerd is in de Havanezer of nog vragen heeft kan zich wenden tot mij, Britt de Veer, via de contact knop of zich wenden tot de HCN.
Als u nog meer wilt lezen over dit voor ons fantastische ras dan kunt u ook mijn Nederlandse boek over de Havanezer bestellen. Verdere informatie over hoe te bestellen kunt u tevens vinden op mijn contact pagina.